Balansert forskning, fokus og formidling?

03.02.2021

Ut fra min erfaring så er det et langt større FOKUS på de negative effektene av COVID -19 enn de potensielt positive. Her velger jeg å skrive om daglig EMOSJONELL VELVÆRE og balanse.

Jeg møter stort sett et pessimistisk fokus i media og i dialog med andre. Som Coach tilbyr jeg også selv bl.a. workshop om "hvordan stresse smartere og tåle mer", relatert pandemi situasjonen.

EKSTREMT BEKYMRINGSVERDIG

Kanskje fordi det går mot slutten av uka og TILSTANDSSTYRINGEN min er litt mer frynset, at jeg i dag fikk litt nok da enda et webinar startet med overveldende presentasjon av forskning, målinger og fokus rettet mot negativ påvirkning under Covid 19. Hvordan vi har det ble uttrykt som "EKSTREMT bekymringsverdig".

Et Klassisk utsagn; "where your focus goes energy flows" har kanskje noe i seg? Hvis vi omgir oss med, får presentert og tredd over hodet vårt at vi er stresset, utbrent og sliter mer enn før - er det ikke en viss mulighet for at det har en påvirkning om hvordan vi tolker vår egen tilstand? andres tilstand? Hva vi tenker om hvordan vi har det? Hva vi legger merke til?

Omgir jeg meg med mennesker i et helt år som sliter, er negativt innstilt og har det vondt, hvor sannsynlig er det da for at jeg selv har det sinnsykt bra?

ET FRAVÆRENDE FOKUS

Den eksisterende formidlingen, fokuset, litteraturen og forskningen på økt velvære, emosjonell stabilitet mm. under pandemien er mager og fraværende. Vi har rett og slett mindre fokus på de potensielt positive effektene av Covid 19. I folks hverdag, på jobben, i hjemmet og på fritiden. Vår emosjonelle velvære.


Det eksisterer nemlig flere aspekt av hverdagen som kan assosieres med økt positiv påvirkning under pandemien. I mine dialoger med ulike mennesker privat og i næringslivet erfarer ihvertfall jeg at det er flere ting som også påvirker oss positivt emosjonelt - blant disse er;

  • treningsmønster
  • gå tur
  • være utendørs
  • være mer med familie og barn
  • ivareta vennskap
  • ivaretakelse av naboer, nære omgivelser
  • håndarbeid
  • samhandling
  • snekring, oppussing, hus og hage...mm.

Noe er kanskje vesentlig annerledes for mange, for de fleste. Jeg er ikke i tvil om at det eksisterer mange aspekt som gir god grunn til bekymring. Situasjoner vi skal være obs på og ta tak i. Like aktuelt er det kanskje at det potensielt eksisterer tilsvarende antall gode grunner for tilfredshet og OPTIMISME. Eller?