Jakten på et sunt forhold

13.02.2021

"Kjærlighetens Dag" står for døren. Dagen byr opp til en anledning til å gi noen man er glad i en oppmerksomhet. I form av blomst, finere middag, et kort, et dikt, et smykke eller en flaske vin?

Vi markerer kjærligheten og relasjonene våre.

KVALITETEN PÅ RELASJONEN

Skal vi stole på forskning om hva som gjør oss lykkelige så er det ikke rosebukettene, diamantringene, den råeste bilen, den best betalte jobben eller den mest spretne rumpa som betyr noe. 

Den største indikatoren for lykke er gode relasjoner (Harvard Study of Happiness - studie som gikk over 80 år). 

Positiv Psykologi med sin forskning på "well-being" (her oversetter jeg det til å ha det bra) supplerer til denne forskningen med at kvaliteten på relasjonene våre definitivt gir utslag på hvor bra vi har det.

Hvorfor oppfører vi oss da som om relasjoner er noe som aller nådigst får en plass på programmet?

HVEM SKAL DU TA MED PÅ EN LIVSLANG VANDRING?

For alle forhold så er det kanskje en forutsetning at du er glad i deg selv først?

Tross alt er forholdet vi har til oss selv det forholdet som varer fra livets begynnelse til livets slutt. Når vi tenker på det slik, er det vel et forhold som fortjener en oppriktig og solid omsorg, pleie og ivaretakelse. Det er et forhold som bør tas på alvor, med disiplin, med tålmodighet, med raushet og noen ganger mer humor.

ET IBSENS DILEMMA

De fleste velger å bli i de forhold, om det er med vår ektefelle eller vår jobb, når våre behov blir møtt. Når de ikke blir møtt, og det over tid, vil vi ut av det forholdet. OG det lar seg gjøre. Vi kan skille oss, vi kan slutte i jobben, vi kan ta pause. Vi kan finne nye forhold og ny jobb. MEN vi kan ikke skille oss fra oss selv.


Allikevel kan det tilsynelatende se ut til at noen av oss forsøker iherdig å få det til.

Med vår unike evne til å tenke oss til hva som helst, hender det ofte at vi høster bitre frukter fra våre tanker om oss selv. "Jeg er ikke god nok", "Jeg er ikke bra nok", " Jeg duger ikke" "Ingen liker meg", " Jeg hater meg selv". Vi skiller oss fra oss selv ved å forsøke å være noen andre. Det blir en falsk konstruksjon som vi klamrer oss til. Det medfører en risiko type Ibsens dilemma; 

"Tar du livsløgnen fra et gjennomsnittsmenneske, tar De lykken fra ham med det samme". Hva står du igjen med da? Hvem skal være din sannhets forvalter om ikke deg selv?

FULL UTELLING

HVER gang en nedbrytende tanke om deg selv slipper til 4-dobler det muligheten for at du opptrer og handler deretter.

Vi kan snakke oss selv opp eller snakke oss selv ned. Kvantitativt blir vi mer motivert av det negative enn det positive. Dette ligger grunnleggende i alle, og er en del av overlevelsesinnstiktet vårt.  Vi har økt sannsynlighet for å overleve fokuserer vi på det farefulle og negative i enhver situasjon.

ET VERDENSOMSPENNENDE NETT MED EKKO


Med et verdensomspennende nett styrt av algoritmer som jobber på spreng for å levere et ekko av det vi søker på, så forsterkes denne forståelsen.

Den som snakker seg selv ned, ender sannsynligvis opp med å ha et forhold til seg selv som ikke inviterer til et ønsket samvær, nysgjerrighet, dialog eller empati. Noe som er fryktelig synd, da empati er en grunnleggende kompetanse for å bygge gode relasjoner. Det er også nysgjerrighet og sårbarhet. De er brobyggere.

Så hvordan kan vi åpne opp for empati, nysgjerrighet og sårbarhet?

SJELENS SUMPLAND

I følge Brene Brown (amerikansk professor, foreleser, forfatter og podcastvert) er vår evne til å vise sårbarhet, snakke om at vi føler på skam og å vise mot,  ulike ferdselsårer til empati. I sin forskning fant hun at det som ødelegger mest for vår følelse av tilhørighet, kjærlighet og egenverd er nettopp skam.


Utfordringen med skam er at det er noe vi ikke liker å snakke om. Det er "Sjelens sumpland" (B. Brown), den ubehagelige følelsen av å være uverdig.

LENKET TIL KRENKELSE?

Selv har jeg har opplevd å bli krenket, urettferdig behandlet, latterliggjort og ydmyket. Ikke så mye av andre, men av meg selv! Det er meg alene som har stått i første rekke og foret den tankegangen. Da har jeg hatt vanskelig for å tilgi. Og når jeg ikke tilgir skammer jeg meg for at jeg gjør X istedet for Y, selv om jeg vet at Y er bedre for meg.

 Det blir et gap mellom det jeg gjør og det jeg vet at er riktig å gjøre. Det skaper dårlig samvittighet og skamfølelse. Det skaper stress.


Jeg har forvaltet disse vonde følelsene vel, næret dem heftig. Jeg har gitt min bevissthet mulighet til være egen General i eget "Prosjekt selvødeleggelse".

Heldigvis er det ressurser - også i det selvødeleggende.

Og når ressursene finnes, kan de også med tid, investering, bevissthet, engasjement, vilje og frivillighet føre til gjenfødelse.

VERDIEN I TILGIVELSE

Om noen (inkl. meg selv) har gjort meg urett, og de egentlig ikke fortjener tilgivelse så fortjener ihvertfall JEG det?

Tilgivelse er en av mine absolutte favoritt muskler.

Når jeg ikke tilgir er det noe annet eller noen andre som eier min makt, min ydmykhet og styrke - min integritet, min skam og sårbarhet. 

Å tilgi blir dermed noe av det mest generøse og kjærligste jeg kan gjøre mot mot selv. Og andre for den saks skyld. Det klarner luften, rydder stien, åpner opp for veien videre videre. Ved da å våge å være mer av meg selv kan jeg bevege meg fremover og vokse.

EN AFFÆRE MED SMARTTELEFONEN

Det er sterke krefter i den kulturen vi bygger opp og som omgir oss. Hastigheten, det at vi er globale med våre smarttelefoner. Mitt "selv" dannes i kontakten jeg har med meg selv, men også kontakten jeg har med andre. Hva når hoved kontaktflaten stadig er en skjerm? Den første jeg møter og kjærtegner når jeg våkner, den siste jeg ser og styrker når jeg legger meg? En skjerm bevisst laget for å forsterke min subjektive holdning til meg selv, og mine omgivelser?

Det er en kontaktflate bygget på illusjoner og som skaper en sammenlignings kultur basert på at vi kan kjøpe oss til et godt forhold med oss selv, forbruke oss til et bedre liv, økt status og livskvalitet. Til å ha det bra. Til lykke. Til anerkjennelse.

PULSEN PÅ RETTFERDIGHET

Når vi sammenligner oss selv med andre fengsler vi oss selv i det vi tror at andre tror er bra, attraktivt, flott, vellykket. Hvor er rettferdigheten i det? Hvem tjener mest på det?
Vi kan aldri sammenligne oss 100% rettferdig men noen andre, ikke engang eneggede tvillinger kan det. Hvorfor?


Fordi vi er usammenlignbare.

 
Og skal jeg sammenligne meg med noen, så må det bli meg selv. Hvem jeg var i går. Dialogen med meg selv i dag vs den jeg ønsker å ha i morgen. Det gir oss anledning til å velge vekst eller konservering. Hvis jeg har laget en utrolig dum dag for meg selv i dag, hva kan jeg gjøre annerledes i morgen for at den ikke skal bli fullt så ille?

Jeg har tilgode å oppleve at noen blir lykkelige av å være helt lik en annen. Utenpå er det i dag med ulike typer virkemidler kanskje tilnærmet mulig, men å gå så langt kan fort bli en hul seier.

IOS OPPDATERINGER

Vi kommer ikke langt med å ha en "Kjærlighetens Dag" kun en dag i året. Det blir som å velge å trene en dag i året. Det gir ikke resultat.

Å vie noe oppmerksomhet vil alltid gå på bekostning av noe annet. Skal jeg legge merke til kroppens signaler må jeg stoppe opp og kjenne etter. Ofte er det skummelt.

I støyet ligger også trygghet hvor vi slipper å ta ansvar og forholde oss til det som er ubehagelig og usikkert. Det som krever tid, jobb, smerte og innsikt.

Å forvente at en dag, en uke alene med innsats vil gi et livslangt resultat er altså en feilslått strategi. Det krever kontinuitet. Å trene en ny muskel tar tid og vedlikehold, å koble til nye programmer krever nedlastning og oppdateringer.

På et tidspunkt så får vi uttelling, den omstillingen vi har jobbet med blir til en vane, noe som skjer av seg selv, som f.eks IOS oppgraderinger på telefonen. Når det blir en vane, kan vi rette vår oppmerksomhet og energi til neste utfordring eller endring.

DEN ULTIMATE TESTEN


Den store testen på hvilket forhold som fortjener din oppmerksomhet kan kanskje være ved å spørre seg selv; i samhandling med min ektefelle, min leder, min venn, min kollega, MEG selv - går jeg ut av den samhandlingen med en god følelse om meg selv eller en verre følelse?

Svaret kan kanskje gi deg en indikasjon på det forholdet du kan starte å pleie i dag.
Ingen kan nemlig stå i sola og nyte varmen og energien fra den uten å kaste skygge.