TIDSTYVENE

15.04.2020

«Det er så travelt».  «Jeg får ikke tid til en eneste ting». «Døgnet har for få timer». «Kan noen fikse tidsklemma?». Tidsledelse, Tidspress. Kvalitetstid.

Det moderne livet setter sitt preg på vår forvaltning av tid og stresser oss på nye måter. Tidspress, evig tilgjengelighet, elektronisk støy. Samtidig kan det virke som om vi lever i en tid hvor vi er berettiget et perfekt liv; et perfekt hjem, perfekt jobb, perfekt familie, perfekt kropp. I medier, på internett og overalt blir vi møtt av bilder som illustrerer en tilsynelatende plettfri virkelighet.

TIME VERDI

Tenker du noen gang over hva din tid er verdt? Hvis du skal sette et tall på din timespris, er tiden din verdt noe? Jeg er nysgjerrig på hvilken timepris du setter på deg selv. For syns skyld kan vi se på gjennomsnitts månedslønn i Norge for 2019. Den var henholdsvis 50.080 for menn og 43.850 for kvinner. Velger å ikke gå inn på den forskjellen her.

Så deler vi det på gjennomsnitt antall arbeidsdager per måned som er 21,5 og timer i en arbeidsdag 7,5 timer. For menn blir altså gjennomsnitts timelønn 311,- kvinner 272,- Er det dette som er et riktig tall på hva din tid er verdt?

Vil det være en forskjell på hvordan du definerer din time verdi på fritid, arbeid? Når du sover? Mest sannsynlig vil det være det.

TID ER.....

Hva er så tid? Kan vi være enige om at det er noe vi alle har en del i og som vi har fått tildelt likt, uavhengig av alder, kjønn, utdannelse, etnisitet, rik eller fattig.

Det kan fremstå som om vi benytter begrepet tid heftig, men skjenker vi den noen gang en tanke? Er det ikke slik at vi tar den for gitt og synes ikke det er så mye å undre seg over. Helt til vi definerer at vi har for lite av den! Vi holder øye med tida og haster etter den for sent til avtaler, jobb, skole og det som er. Vi feirer når vi blir ett år eldre, og vi følger våre kjære til graven når deres tid er over.

Vi har klokker og kalendere som er måler tid. Disse verktøyene plasserer tid i oversiktlige bokser, men hva nøyaktig er det vi måler? hva er det vi legger i disse boksene? For det er nå engang slik at en enkelt time for noen kan gå uendelig sakte, mens for andre er den samme timen over før man vet ordet av det. Det er nesten som et regnestykke som er galt, men som allikevel stemmer.

Tid fremstår som om det kun går i en retning og er ifølge Einstein relativ; det kan gå fortere på et punkt enn på et annet, avhengig av hvor raskt du beveger deg (veldig forenklet). Allikevel går den tilsynelatende bare i en retning hvor fortiden holder seg stolt og sta bak oss mens fremtiden er like sta men uviss foran oss. 
Det er som om sekvensen her har en betydning, akkurat som noter i en viss rekkefølge blir til en melodi og ord til en fortelling. Er det da mulig at tid som konsept er oppfunnet for at vi mennesker skal kunne skape mening av våre sanseopplevelser? Alt vi tar inn handler jo om å kunne orientere oss i verden, skape mening av alt. Er livet et orienteringsløp? En fortelling? En illusjon?

SAMME INNHOLD, BARE I EN ANNE INNPAKNING
Tid kan for mange oppfattes som mer verdifullt enn penger, for du kan tjene mer penger, men ikke mer tid enn den vi har fått tildelt.

Når vi sier at «jeg ikke har tid», hvordan kan det ha seg at noen fremstår som om de får alt gjort; jobb, barn, trening, fritid osv, mens andre knapt rekker over halvparten?

Kan vi se på tiden som elastisk? Tenk på deg selv, du har muligens som jeg, hatt hendelser i livet som gjør at du må endre på rutinene dine. Hva hvis du kommer hjem en dag og det har vært vannlekkasje fra badet på loftet (sann historie fra undertegnede) som krever at du må håndtere situasjonen umiddelbart og over lengre tid, innenfor en kalender som allerede er fullbooket.

Vi stod uten bad og en hovedetasje som måtte renoveres. Vi er 6 i vårt hushold, så med et utilgjengelig bad og kun tilgang på en liten bærbar kokeplate ble hverdagen mer komplisert, samt at vi måtte håndtere forsikring, få håndverkere, velge ut nytt interiør mm. Oppi alt dette gikk vi fremdeles på jobb, barna på skole og barnehage og vi gikk ikke glipp av noen treninger. Vi maktet å få inn alt som var på vår normalt hektiske agenda og det i en unntakssituasjon som spiste timer av vår tid. Vi fant altså tid vi i utgangspunktet ikke hadde og brukte den. Faktisk så fant vi 6-7 ekstra timer hver uke (om ikke mer) for å håndtere dette. Hvor fant vi de timene? Hadde de vært der hele tiden? Var de stjålet og vi tok dem tilbake? Hadde vi spart dem og tok dem nå ut for å bruke dem?


ENDA MER MATTE....
Tall er ikke en av mine favoritt sysler, men av og til er et regnestykke en god måte å illustrere noe på. Så,  vi har 24 timer i døgnet., vi har 7 dager i uka, altså 168 timer til disposisjon på en uke. Jobber du normal arbeidsuke er det (inkl lunsj) 40 timer + søvn (8 timer per natt) 56. Altså, 168 - 40-56 = 72. Da har vi altså 72 timer til «andre gjøremål». Si at du jobber overtid 10 timer i uka har du allikevel 62 timer. Si at du følger ungene på aktiviteter og hjelper til med leksene 2 timer hver dag så er det 14 timer. Trener 3 ganger i uka x 2 timer (vi tar med kjøring) så er det 6 timer. Så tar vi diverse gjøremål (matlaging, innkjøp, husvask, bilvask, klesvask mm) 2 timer hver dag - 14 timer til. Da sitter jeg med et regnestykke som ser slik ut (eksl. 10 timer overtid):

168-40-56-14-6-14= 38

Da skal du sitte igjen med 38 timer til gode. Det er nok mye jeg har glemt her, så la oss halvere antall timer som en skikkelig solid buffer, da sitter du igjen med 19 timer til gode. 19 timer til ingenting.

 2,7 timer hver dag hvor du kan putte inn akkurat det du vil.

 
Merk at regnestykket er kun et eksempel. Vi har alle vidt forskjellige liv. 

Hva gjør vi da, når vi har tid til overs? Jo, vi trekker frem telefonen, ipaden, PC'n eller setter på TV. Ikke alle gjør dette, jeg setter det absolutt på spissen, men flere av oss gjør det. Se rundt deg, obsererver og legg merke til hvor du og andre retter fokus når dere får et øyeblikk til overs.

DE GRÅ MENNENE
Hva er din tid verdt? Hvilken verdi og prislapp vil du sette på din tid? Hva hvis noen stjeler av din tid?

For vi har tid. En klassisk unnskyldning i følge forfatter, foredragsholder og tidsforsker Laura Vanderkam , er at når vi sier at « jeg har ikke har tid til å», så er betyr det at «jeg prioriterer ikke». Se for deg at noen tilbyr deg 10.000 for å vaske gulvet, da hadde i hvertfall jeg satt i gang med å vaske gulvet med en gang! Tenk på dine «jeg har ikke tid til å»... regn ut hva du bruker tiden din på, og ta en vurdering av hva din tid er verdt. Er det noen som stjeler av tiden din?

En av mine favoritt bøker er «Momo - eller kampen om tiden» av Michael Ende. Det er en bok jeg først leste for mine barn, siden en gang til for meg selv. I boka kommer «de Grå mennene» og skisserer for innbyggerne en plan for å spare opp tid, de lever av å røyke opp tiden din. Dess mer tid du sparer, mer tid får du i Tidssparekassa, noe som fører til at alle blir travle, oppslukt av oppsamlet tidskapital de har til rådighet. I en voksende rikdom av oppspart tid mister hvert sekund, hvert minutt og hver time muligens det som gjør tiden verdt å leve. Ingen har tid til noen eller noe lenger. De grå mennene er i realiteten tidstyvene: «de grå mennene må bli lagt merke til. For den som en gang er blitt oppmerksom på dem, bevarer dem i hukommelsen, og den som husker dem, gjenkjenner dem med det samme» (Ende, M, 1973 ). Legg merke til hvem/ hva som er dine tidstyver, hvem røyker opp din tid?

NÅR SKAL LIVSKLOKKA BEGYNNE Å TIKKE?
Som Jordan Peterson (psykolog, forsker, forfatter) poengterer: «Når du står opp, spør deg selv hvilke skikkelig dumme ting gjør jeg hver dag som roter til livet mitt». Har du noe på den lista som du har du anledning til å gjøre noe med, kan du muligens starte å gjøre noe med det. Hvis du ikke har det bra i forholdet du er i, mistrives på jobben, ikke liker livsstilen din nå, så tenk over hvordan det forholdet, jobben, livsstilen vil være om 2 år, 3 år 5 år dersom du ikke velger å gjøre noe med det. Og du vil være 2, 3 eller 5 år eldre!

Hvem er du og hva får du til når du ikke unngår å gjøre det som du kjenner at er viktig og riktig for deg å gjøre? hvem er du da? Vet du hva som er din øverste grense for hva du kan få til? Vi vet ikke hvor effektive svært effektive mennesker kan bli, hvor sterke, virkelig sterke mennesker kan bli, hvor sunne, svært sunne mennesker kan bli. Det er ikke målt noen øvre grenser for deg eller meg. En grunnholdning i coaching er at vi har de ressursene vi trenger i oss. Det finnes ikke ressursløse mennesker. Bare ressursløse tilstander.

Tiden er muligens elastisk. Akkurat som hjertet er det. Da jeg hadde fått barn nummer 1 og ventet barn nummer 2 var jeg bekymret. Hvordan kan jeg elske noen like høyt som jeg gjør nummer 1? Den fantastiske nydelige oppdagelsen jeg gjorde da nummer 2 kom, er at hjertet mitt viste seg å være elastisk, jeg kan elske mer og mer, har rom for å elske alle like høyt og enda mer til.

Vi kan, så vidt jeg vet, ikke lage mer tid, men for meg har tiden strukket seg for å imøtekomme det jeg velger å putte inn i min tid.  For «det kommer helt an på hva man opplever i løpet av denne timen. For tid er liv. Og livet bor i hjertet» (Ende, M. 1973)

Jeg vil legge til at jeg ikke er fullstendig naiv. Livet skjer under veis, vi råder ikke over hvordan livet velger å presentere seg. Vi er ikke i kontroll. Det påvirker selvsagt hva vi har mulighet  til å legge inn i tiden vår. 

GYLNE ØYEBLIKK
Ikke glem at de små øyeblikk, de mellom 1 sekund og 30 minutt kan være fantastisk gullkantede og ha en enorm kraft; for meg er det de øyeblikk hvor jeg velger å være tilstede; være skikkelig tilstede når jeg leser kveldeventyr for mine barn (uten å tenke på TV serien jeg skal se etterpå), når jeg puster godt og legger merke til den, når jeg virkelig kjenner smaken og konsistensen av sjokoladebiten jeg unner meg, eller når jeg hører en TedTalk mens jeg står i bilkø på vei til jobb. «Å gi energi i 1 minutt er garantert mer effektivt for å løse problemer, enn å krangle om skyld i en time» (Fjeldstad, A, 2013).


Jeg tror at selv om vi har det travelt så har vi tid til det som betyr noe. Og når vi holder fokus på det som betyr noe for oss så øker vi sannsynligheten for at vi får vi det minuttet, den timen, den uka, den måneden og det året vi ønsker.

Dette er i skrivende stund riktig for meg,men løsningen ligger jo i fremtiden, forenklet sagt foran meg, ikke bak.